Søk

Du er her:

Kollektivbransjens innspill til 
NTP 2018–2029:

 

 

 

 

 

Avtalen er signert av f.v. Charles Galaasen, OSS; Frode Andersson, KOM; Jon Arvid Eide, AFK; Quivin Nilsen, VOKss; og Maritn Holmen, Securitas AS opplæringskontor. Foto: Marit Grøttheim
Avtalen er signert av f.v. Charles Galaasen, OSS; Frode Andersson, KOM; Jon Arvid Eide, AFK; Quivin Nilsen, VOKss; og Maritn Holmen, Securitas AS opplæringskontor. Foto: Marit Grøttheim

Avtale som garanterer læreplass

Tips en venn om denne artikkelen

Publisert: 02.09.2016
En ny samarbeidsavtale, som gir læreplassgaranti til elever som er kvalifisert, ble signert i dag mellom fire opplæringskontorer innen Service og Samferdsel og Akershus fylkeskommune. Bleiker, Drømtorp og Mailand videregående skoler deltar i samarbeidet.

– Ungdom har en drøm om et yrke. De har ikke bedt om hindringer på veien som skyldes at samarbeidet halter mellom de involverte partene. Dette må vi voksne ordne opp i, innledet John Arve Eide, fylkesdirektør for videregående opplæring i Akershus. – Det skulle være slik at når du starter i videregående skole og oppfyller din del av forpliktelsen, hadde du en garanti for å kunne fullføre med fagbrev. I Akershus fylkeskommune jobber vi på flere fronter for å sikre en garantiordning. I så måte er dagens avtale en milepel.

 

Et felles løft

Samarbeidsavtalen inngås mellom Akershus fylkeskommune som skoleeier og fire opplæringskontorer innen Service og samferdsel: Opplæringskontoret for service og samferdsel (OSS), Varehandelens opplæringskontor (VOKss), Securitas AS opplæringskontor og Kurs- og opplæringskontor for salgs- og matfagene (KOM). Opplæringskontorene gir i denne avtalen læreplassgaranti til elever som er kvalifisert til å få en læreplass i henhold til kriteriene. Akershusskolene med Service og samferdsel-tilbud som deltar i prosjektet er Bleiker, Drømtorp og Mailand videregående skoler.  

 

Sikrer rekrutteringen

– Opplæringskontorene vil spille en viktig rolle i denne avtalen. Vi har lovt å skaffe læreplass til alle elever som har kvalifisert seg, sier Charles Galaasen, daglig leder for Opplæringskontoret for service og samferdsel SA. Han fortalte at opplæringskontorene reiser rundt og møter elever både i ungdomsskolen og på videregående.
– ”Kickoff” for elever på Romerike i fjor, med presentasjon av fagene i service og samferdsel, ga en målbar økt rekruttering.  Vi har også kursing av rådgivere i skolen, og faglige ledere og andre som jobber med lærlinger.

 

Fremsnakker fagbrev

– Vi har en bevisst linje på å fremsnakke fagbrev, sa rektor Sissel Onstad ved Drømtorp Vgs. – Hos oss snakker vi ikke om påbygg, men om fullverdig fagutdanning – og vi har fått en dobling av læreavtalene de siste to årene. Hun fortalte at det er krevende å skaffe læreplasser og praksisplasser nok, og i tide. Saksbehandlingen må bli rask og ubyråkratisk for å kunne fylle behovet.

 

Mål for avtalen

Avtalen har som formål å forplikte partene til å samarbeide for å få flere læreplasser gjennom:

  • å styrke samarbeidet mellom skole og arbeidsliv
  • å lette overgangen fra skole til læreplass for elevene i utdanningsprogrammet Service og samferdsel ved de deltakende skolene
  • å øke rekrutteringen til flere lærefag innen utdanningsprogrammet
  • å øke søkningen til Service og samferdsel i Akershus fylkeskommune

NHO Transport

Org.nr. 970 168 168

Telefon, e-post
Tlf: 23 08 86 00

E-post: post@transport.no
Postadresse
Postboks 5477
Majorstuen
0305 Oslo
Besøksadresse
Næringslivets hus
Middelthunsgate 27
0368 Oslo
Redaktør: Marit Grøttheim, e-post: marit.grottheim@transport.no