Søk

Du er her:

  • Forsiden
  • > Nyheter
  • > Høstens turbilseminar: God sommersesong med økt konkurranse

Kollektivbransjens innspill til 
NTP 2018–2029:

 

 

 

 

 

Høstens turbilseminar: God sommersesong med økt konkurranse

Tips en venn om denne artikkelen

Publisert: 03.10.2017
NHO Transport inviterte torsdag 28.09.2017 til det halvårige turbilseminaret, nok en gang med god deltakelse. Blant annet ble det diskutert lokale forhandlinger, diverse bransjepolitiske saker, før erfaringer fra årets turbilsesong ble drøftet avslutningsvis.

Av bransjepolitiske saker stod flere punkt på agendaen, deriblant nytt krav om alkolås, fokus på setebeltebruk, EU sin mobilitetspakke, mer restriktive bompenge og avgiftsordninger i Oslo, og framtidig teknologiutvikling. En diskusjon som fikk spesielt oppmerksomhet var forslag til ny lavutslippssone i Oslo for tunge kjøretøy, og viktigheten av god håndhevelse i forhold til avgiftsplikten for alle aktører i markedet. Videre ble kabotasjeregelementet tatt opp i forhold til den nye mobilitetspakken fra EU, og utfordringer knyttet til økt liberalisering av reglementet. 

Erfaringer rundt bordet viste at det er fortsatt sterk konkurranse fra utenlandske aktører, men det har vært en generell økning av aktiviteten i sommermånedene. Spesielt Vestlandet og nordområdene rapporterte om en god sesong med mye aktivitet, mens operatører på Østlandet merket et mer presset marked. Det ble her påpekt at vintermånedene i økende grad ble dekket av utenlandske operatører, noe som gjorde sommeren desto mer viktig.

Utfordringen tilknyttet sjåførrekruttering ble også understreket som økende. Det ble blant annet etterlyst en bransjestandard for språkkvalifikasjoner og aktiv rekruttering i samarbeid med opplæringskontorene i ulike fylker. NHO Transport viste blant annet til at Kunnskapsdepartementet har åpnet for at Lånekassen kan finansiere bussjåførutdanningen. Dette vil skje som en del av statsbudsjettet for 2018, noe som betyr at ordningen forhåpentligvis vil være på plass tidlig i 2018.  

Neste seminar ble planlagt å ta plass i Stavanger den 17.- 18. Januar 2018.   
 

NHO Transport

Org.nr. 970 168 168

Telefon, e-post
Tlf: 23 08 86 00

E-post: post@transport.no
Postadresse
Postboks 5477
Majorstuen
0305 Oslo
Besøksadresse
Næringslivets hus
Middelthunsgate 27
0368 Oslo
Redaktør: Marit Grøttheim, e-post: marit.grottheim@transport.no