Søk

Du er her:

Kollektivbransjens innspill til 
NTP 2018–2029:

 

 

 

 

 

Husk belte i buss – uten kan du få bot

Tips en venn om denne artikkelen

Publisert: 02.03.2017
161 busspassasjerer og 10 sjåfører ble ilagt et gebyr på kr 1.500, i Statens vegvesens landsdekkende beltekontroller i buss høsten 2016. Til uka er kontrollørene ute igjen.

Uke 10 er Belte i buss-kampanjen i gang igjen. Nå ilegges alle som blir registrert uten belte gebyr. Ved forrige kampanje ble 485 busser med til sammen 8.345 passasjerer kontrollert.

– Gebyret i seg selv er ikke viktig for oss, men et effektivt virkemiddel for å få stadig flere til å ta trafikksikre valg både for seg selv og medpassasjerene. Vi tror mørketallene fortsatt er store, og at kontrollene nok har vært en vekker for enkelte, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Nesten ni av ti er klar over at det er påbudt å bruke belte i buss når det er montert. Likevel svarer kun én av to at de alltid fester beltet i busser med belte.

– I bilen fester vi beltet helt uten å tenke oss om. Kontroller, kampanjer, gebyr og beltepåminnere i bilene har bidratt til dette. Nå vil vi ha de samme innøvde vanene med inn i bussen, og tar i bruk mange av de samme virkemidlene for å få til nettopp det, sier Lutnæs.

7 av 10 mener beltegebyret vil få dem til å feste beltet. Andelen er enda høyere blant de ukentlige bussbrukerne.

 

Ta trafikksikre valg

– Skadepotensialet i buss er enormt om det skulle skje en ulykke. I en kollisjon er det sterke krefter som blir satt i sving. Beltet holder deg og de du reiser sammen med på plass i setet. Det kan redde liv, sier Lutnæs. 

Åtte mennesker ble drept i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2015. Flere av de omkomne kunne reddet livet om beltet var på. Det er ikke krav til belte i alle typer busser, men de mest alvorlige ulykkene har skjedd i busser med belte.

 

Bussbransjen følger opp

NHO Transport støtter helhjertet opp om beltekampanjen til Statens vegvesen. Mange busselskap deltar i kampanjen, med utdeling av materiell og ekstra fokus på informasjon.

– Å reise med buss er i utgangspunktet en av de tryggeste reisemåtene man kan velge, men bruk av belte reduserer risikoen for skader hvis uhellet skulle være ute. Vi oppfordrer alle sjåfører på de aktuelle bussene til å bruke belte selv, og å minne passasjerene på at belte er påbudt om bord, sier administrerende direktør Jon Stordrange i NHO Transport.

NHO Transport, Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet er samarbeidspartnere til kampanjen.

NHO Transport

Org.nr. 970 168 168

Telefon, e-post
Tlf: 23 08 86 00

E-post: post@transport.no
Postadresse
Postboks 5477
Majorstuen
0305 Oslo
Besøksadresse
Næringslivets hus
Middelthunsgate 27
0368 Oslo
Redaktør: Marit Grøttheim, e-post: marit.grottheim@transport.no