Søk

Du er her:

Kollektivbransjens innspill til 
NTP 2018–2029:

 

 

 

 

 

80 nye leddbusser på biodrivstoff vil redusere både Nox og CO2-utslipp i Oslo. Foto: Unibuss
80 nye leddbusser på biodrivstoff vil redusere både Nox og CO2-utslipp i Oslo. Foto: Unibuss

Nye og oppgraderte busser gir ren Oslo-luft

Tips en venn om denne artikkelen

Publisert: 03.04.2017
Unibuss satte 2. april 80 nye leddbusser, med den nyeste motorteknologien som finnes på markedet, i drift seks av de tyngst trafikkerte linjene i Oslo. I tillegg er 30 busser fra 2012 bygget om fra Euro 5 til Euro 6-standard.

De nye bussene er av merket Solaris Urbino, og er svært utslippsgjerrige. Dette kommer Oslo-folk til gode: Linjene de skal kjøre på står for 40 prosent av antallet reiser med buss i hovedstaden.

 

De første i Norge med ombygging

De 30 MAN-bussene har nå blitt testet i omtrent én måned. Resultatet er slående: Utslippene av NOx har gått ned over 90 prosent. Dette er lest av fra et sanntidssystem som er montert på bussene. Systemet viser hvor bussene er til enhver tid, gir kontinuerlige oppdateringer om hvor mye de slipper ut og hvor i Oslo utslippene skjer.

Dette samsvarer med en studie TØI utførte i januar i år som viser at busser med Euro 6-teknologi slipper ut 0,21 gram NOx per kilometer, sammenlignet med 6,65 gram fra Euro 5-motorer. I samme studie kommer det også fram at personbiler med dieselmotor slipper ut mer NOx enn Euro 6-busser.

 

Kjører på biodiesel

De 110 bussene som ble satt i trafikk denne helgen kjører også på biodiesel, eller såkalt HVO som kan framstilles fra vegetabilske oljer og animalsk fett og avfall. Dette er et miljøvennlig drivstoff som gir stor CO2-reduksjon sammenlignet med konvensjonelt drivstoff.

– Unibuss er stolte over at vi nå skal starte kjøring med nye og miljøvennlige busser i Oslo. Tilbudet til kundene blir bedre med lengre busser og flere avganger, særlig på tidlig morgen og sen kveld. For byens innbyggere vil de nye miljøvennlige bussene redusere utslipp av skadelige NOx-gasser med over 90 prosent, sier administrerende direktør Øystein Svendsen.

NHO Transport

Org.nr. 970 168 168

Telefon, e-post
Tlf: 23 08 86 00

E-post: post@transport.no
Postadresse
Postboks 5477
Majorstuen
0305 Oslo
Besøksadresse
Næringslivets hus
Middelthunsgate 27
0368 Oslo
Redaktør: Marit Grøttheim, e-post: marit.grottheim@transport.no