Søk

Du er her:

Kollektivbransjens innspill til 
NTP 2018–2029:

 

 

 

 

 

Johnas Førisdahl fra Boreal AS har drømt om å bli bussjåfør siden han var liten. Med det nystartede prøveprosjektet for utdanning av bussjåfører i videregående skole har flere muligheten til å bli bussjåfør som Johnas.

Klart for rekruttering av busslærlinger

Tips en venn om denne artikkelen

Publisert: 22.08.2012
Det 3-årige prøveprosjektet for utdanning av bussjåfører fra fylte 18 år er i gang, og en handlingsplan for busslærlinger er på plass. NHO Transport oppfordrer medlemsbedriftene til å benytte denne etterlengtede muligheten til å rekruttere unge bussjåfører for opplæring i bedriften.

Handlingsplan

Etter innspill fra NHO Transport i samarbeid med fagforbundene Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet har Vegdirektoratet nå laget en handlingsplan for utdanning av busslærlinger. Handlingsplanen tar utgangspunkt i at prøveprosjektet baserer seg på gjeldende læreplan for Vg3 yrkessjåførfaget. Det legges til grunn at hele opplæringen i bedrift skal foretas i en bussbedrift.

I løpet av første halvår i lærlingetiden gjennomfører lærlingene et 19-ukers kurs på en av de aktuelle landslinjene for å oppnå godkjent føreropplæring og yrkessjåførutdanning. I tillegg skal lærlingen gjennomgå opplæring i lærebedriften og skal kjøre minimum fire uker med ledsager. Det innebærer at det i første halvår i læretiden blir minimalt med kjøring alene i bussen med passasjerer.

- Handlingsplanen er helt i tråd med de forslag og ønsker NHO Transport har spilt inn, sier næringspolitisk fagsjef Terje Sundfjord i NHO Transport. Gjennom tett oppfølging fra lærebedrift vil virksomhetene kunne følge lærlingen og tilpasse oppgavene til ferdighetsnivået og modenheten til den enkelte lærling, sier Sundfjord.

Legg til rette for lærlinger i bedriften

- Det er nå opp til bransjen å skaffe og legge til rette for lærlinger i bedriftene. Det er derfor viktig at bedriftene gjør et systematisk, grundig arbeid og besøker videregående skoler og etablerer et samarbeid med SOTIN - Samarbeidsforum for opplæringskontorer i transport- og logistikkfag. Det er også viktig å samarbeide med fagforbundene lokalt for å lage gode lokale rekrutteringsplaner, sier Sundfjord.

Bakgrunn

Vegdirektoratet har etablert prøveprosjektet etter ønske fra Samferdselsdepartementet. Hensikten er å stimulere til rekruttering av bussjåfører. Det vil gi elever et nytt opplæringstilbud for bussjåfører i videregående skole, etter samme modell som man utdanner yrkessjåfører for godssektoren.

Klikk her for å laste ned brev fra Vegdirektoratet med handlingsplan for lærlinger under 21 år i persontransport.

NHO Transport

Org.nr. 970 168 168

Telefon, e-post
Tlf: 23 08 86 00

E-post: post@transport.no
Postadresse
Postboks 5477
Majorstuen
0305 Oslo
Besøksadresse
Næringslivets hus
Middelthunsgate 27
0368 Oslo
Redaktør: Marit Grøttheim, e-post: marit.grottheim@transport.no