Søk

Du er her:

Kollektivbransjens innspill til 
NTP 2018–2029:

 

 

 

 

 

Rune Gustavsen er lærling hos Unibuss, og avla førerprøven som landets yngste. (Foto: Jan Ove Øyen)
Rune Gustavsen er lærling hos Unibuss, og avla førerprøven som landets yngste. (Foto: Jan Ove Øyen)

Landets yngste bussjåfør

Tips en venn om denne artikkelen

Publisert: 10.01.2013
Rune Gustavsen (18) fra Våler videregående skole avla i går førerprøven for buss som landets yngste. Rune er lærling hos Unibuss på Lillestrøm, og gleder seg nå til å jobbe som bussjåfør.

Født til å bli bussjåfør

NRK Hedmark og Oppland var med og dekket begivenheten når Rune besto oppkjøringen på Hamar i går.

– Dette har jeg gått og ventet på i mange år. Jeg har vært interessert i dette yrket helt siden jeg var bitte liten, sier hovedpersonen selv til NRK.

Selv om Rune bare er 18, er busslappen en gammel drøm. Egentlig er han født til å bli bussjåfør, som faren. Hjemme har Rune også en gammel veteranbuss og en bussuniform fra OL i 1994.

Rune fortsetter nå i halvannet år som lærling hos Unibuss på Lillestrøm. Her skal han jobbe som bussjåfør, men han skal ha tett oppfølging og egne opplæringsplaner.

Nytt prøveprosjekt

Rune er fullt utdannet bussjåfør når han har avlagt fagprøven om halvannet år. Han er en av de første lærlingene i et nytt prøveprosjekt for å stimulere til rekruttering av bussjåfører. Prosjektet startet opp skoleåret 2012/2013 ved skoler som har landslinje for yrkessjåfører. Aldersgrensen for å få førerkort for buss er senket til 18 år for elevene som inngår i prøveprosjektet.

Veien til fagprøve

Rune Gustavsen har vært elev på Eidsvoll videregående skole der han har gjennomført Vg1 Service og samferdsel, samt Vg2 Transport og logistikk. Han startet læretiden hos Unibuss i august 2013, og begynte like etter på Våler videregående skole for å ta førerkort samt grunnopplæringen for yrkessjåførkompetanse. Etter å ha avlagt førerprøven venter nå internopplæring hos Unibuss. Fagprøven skal avlegges sommeren 2014.

Sikkerheten har høyeste prioritet

Sammen med arbeidstakerorganisasjonene har NHO Transport arbeidet med tilpasninger og ekstra krav til opplæringen slik at opplæringen skal skje under trygge og gode vilkår hvor trafikksikkerhet har høyeste prioritet.

- Det har vært fokus på at lærlingene skal kjøre med instruktører i lange perioder og vi har laget regler for hvilke turnuser lærlingene skal kunne kjøre i for å unngå de mest belastede skiftene, sier næringspolitisk fagsjef i NHO Transport, Terje Sundfjord.

Behov for yngre krefter

Jan Ove Øyen er opplæringskonsulent i bransjekontoret for service og samferdsel.
 
– Bransjen ser at det er et stort behov for yngre krefter. Vi må rekruttere ungdom, og da må vi begynne med 18-åringen. Det har ikke vært mulig å rekruttere nye sjåfører på grunn av kravet til førerkort, men nå håper vi at ungdommen ser på det å kjøre buss som et OK yrke, sier Øyen.

Du kan se intervju med Rune Gustavsen og lese mer om saken på NRK Hedmark og Oppland.

 

NHO Transport

Org.nr. 970 168 168

Telefon, e-post
Tlf: 23 08 86 00

E-post: post@transport.no
Postadresse
Postboks 5477
Majorstuen
0305 Oslo
Besøksadresse
Næringslivets hus
Middelthunsgate 27
0368 Oslo
Redaktør: Marit Grøttheim, e-post: marit.grottheim@transport.no